Lost yapımcısından çarpıcı açıklamalar

Lost yapımcılarından Damon Lindelof, en son yapılan basın toplantısında verdiği röportajda; Lost’un gerçekte anlattığı hikaye nedir, dizi ne zaman bitecek, neden diziye yeni karakterler hazırlıksız eklenirken ana karakterler ansızın diziden ayrılıyor ve Lost izleyicilerini ilerleyen bölümlerde neler bekliyor gibi diziye ait birçok soruya cevap verdi. Yazının devamında Lindelof ile yapılan röportajı okuyabilirsiniz.
‣ Diziye tartışmalı bir şekilde dahil olan Paulo karakterinin Lost izleyicileri tarafından sevilmediğini söylendiğinde, Lindelof şöyle açıklıyor:
Evet ne yazık ki dizideki diğer karakterlerde de olduğu gibi izleyiciler karakterler hakkında henüz birşey öğrenmemişken o karakteri sevemiyorlar. Ya da bunun tam tersi şekilde karakter hakkında birşeyler öğrendikçe ondan daha da nefret edebiliyorlar.
Dizinin henüz başlarında ABC ve Touchstone’un Sawyer karakteri için yaptığı bir anket var. Anket sonuçlarına göre izleyiciler Sawyer’dan nefret ettiklerini belirtti. Ek olarak, Sawyer’ın kavgacı ve diziyle uyumsuz bir karakter olduğunu söylediler. Fakat Sawyer’ın geçmişine ait bölümler yayınlanmaya başladığında izleyicilerin fikirleri değişmeye başladı ve Sawyer dizi karakterleri arasında en çok hayranı olanlar arasına yerleşti.
‣ Sizce Lost ne zaman sonlanmalı?
Şahsi fikrim dizinin 90-100 bölüm sonunda tamamlanması yönünde. Hepimizin bildiği gibi ilk sezon açıklama ve başlangıç bilgilerini içeriyordu, ikinci sezon hatch’e giriş ve hatch’de neler olduğu hakkındaydı, üçüncü sezon ise diğerleri (others) hakkında olacak. Dördüncü sezonun ne hakkında olacağını söylemek istemiyorum. Dördüncü sezonun sonunda dizide 93 saatlik bir yayın yapmış olacağız sanırım bu da sona oldukça yaklaşmış olacak.
‣ Mr. Eko’nun ani ölümü üzerine sorulan soruya yanıt olarak Damon Lindelof dizinin anlatımını karakterlere göre değiştirdiklerini söylüyor:
Mr. Eko karakteri için Adewale ile konuştuğumuzda Adewale sadece bir sezon bizimle çalışmak istediğini söyledi. Bizlerde ona hemen karar vermemesini belki ilerleyen günlerde fikrinin değişebileceğini söyledik. Fakat sezon tamamlandığında Adewale bize dizide mutlu olmadığını, daha fazla dizide görev almak istemediğini söyledi. Ayrıca Adewale Hawaii’de yaşamak istemiyor, karısının yanına İngiltereye dönmek ve bir film aktörü olmak istiyordu. Bu durum karşısında sadece haklısın diyebildik. Kendisinden sadece bize altı bölüm daha müsade etmesini istedik. Çünkü sezon finalinde gerçekleşen patlama sonrasında Mr. Eko karakterini öldürmek istemedik. Eğer Mr. Eko gibi sevilen bir karakteri, diziden böyle bir kurgu ile ayrılsaydı bütün Lost izleyicileri bu durumdan rahatsız olacak belki de diziden nefret edeceklerdi.
‣ Bernard’ın kuyruk kısmından (tailsection) kurtulanlardan tek kalan kişi. Bu sonuca göre geçen sezon kuyruk kısmındakiler (tailies) için fazla özen gösterilmediği söylediğinde, Damon şöyle cevaplıyor:
Hayır. Çünkü dizide anlatılan tüm hikayeler farklı zaman aralıklarında dizinin ana karakterlerine bağlanıyor. Örneğin Micheal kuyruk kısmından kurtulanlardan Ana Lucia ve Libby’yi öldürmeseydi Micheal ve Walt’ın adadan ayrıldığı sahneleri göremeyecektik. Micheal ve Walt’un adadan ayrılması dizinin en önemli noktalarından biri. İkinci önemli nokta ise düğmeye basılmaması sonrası oluşan patlama. Bu noktada Ana Lucia ve Libby’ye hikayeyi anlatabilmemiz için ihtiyaç duyuyoruz.
Bazen de karakterler bir başka karakteri desteklemek için kullanıyor. Örneğin Boone karakteri Locke’un destekleyici karakteri. Boone ölmesine rağmen Locke karakterini destekliyor. Yani bazı karakterler daha iyi hikayeleri desteklemek için ölüyorlar.
‣ Jack, Sawyer ve Kate’i diğerlerinin (others) onları tuttukları yere yürüyerek geldiklerini gördük, bu yer nasıl oluyorda farklı bir adada olabiliyor?
Aslında yüreyerek gelmediler. Sezon sonunda Jack, Sawyer ve Kate’i başlarına geçirilen çuvallarla limanda gördük. Üçüncü sezonda ise yeni adada uyandılar.
‣ Röportajın en önemli kısımlarından biri olarak Lindelof Lost’un gerçekte neler anlattığını özetliyor.
Bu dizi gerçek yaşamlarında mecazi olarak kayıp (lost) insanların bir uçak kazası sonrasında ıssız bir adaya düşerek gerçek anlamda kayıp (lost) olmaları hakkında. Bu insanlar kendilerini gerçek yaşamlarında mecazi olarak bulduklarında aynı zamanda kendilerini gerçek dünyada da bulacaklar.
‣ Bu cevap karşısında ilk sorulan soru; “Walt ve Micheal’ın kendilerini buldukları için mi adadan ayrılmalarına izin verildi?” oluyor. Damon Lindelof şöyle cevaplıyor:
Micheal hakkındaki ilginç olan şey, Micheal’ın 815 numaralı uçuşta kötü bir nedenle bulunmayan karakterlerden biri olması. Micheal sadece oğlunu alıp geri dönmek için uçakta bulunuyor. Fakat adaya düştüğünde Micheal’ın kötü birşeyler yapıyor. Ana Lucia ve Libby’yi öldürmesiyle beraber kaçış hikayesi başlıyor.
Röportaj: IGN adına Eric Goldman


lostnumerouno:
20 Eylül 2007 at 15:35adamlar her teoriyi fırttt dye çürütüveriyorlar..teorileri bi kenara bırakıp sonunu beklemek en iyisi galiba:)boşuna heba etmeyelim kendimizi:)
lost_mrt:
19 Haziran 2007 at 14:46ya arkadaslar 4. sezonda naomının gemısındekı adamlarla ugrascaklar ama namaste nın dedıgı doru onceden planlanmıs hersey sonunuda bılıyolar ve sonunda hadiiiiiiii beeeeeeeeeeeeeeeeee dicekmişiz bu arada adım murat degıl mert !! iyi seyirleR…
Namaste:
15 Mayıs 2007 at 12:36Geçenlerde ABC’nin son iki sezonu 24′er bölümlük 2 sezon yerine 16′şar bölümlük 3 sezon halinde uzattığını yani dizinin 6 sezonda biteceğini öğrenmiştik bildiğiniz gibi…Yani aslında ta en başında planlandığı gibi 110-120 bölümde bitecek…
Adamlar herşeyi planlamış, ona göre gidiyorlar, dizinin sonunu yapımcıların bile henüz bilmediği yönünde iddialar var ya kesinlikle katılmıyorum. Herşey ayarlanmış durumda ve dedikleri doğruysa dizi sona erdiğinde hayatımızın şokunu yaşayacakmışız…
Sanırım son sezonda herşeyi anlayacağız ve geçmişe yönelik önceden gördüğümüz şeyleri bir daha gösterecek şekilde açıklamalı olur. Ama 4. sezon ne üzerine olabilir öyle gizemli söylemiş ki iyice merak ettim
Namaste:
15 Mayıs 2007 at 12:36“Season 1 was about The Losties and who they are, season 2 was about Hatch and its misteries, season 3 is the others season, i don’t want to say what the season 4 is about, and season 5 is gonnabe a wrap-up”
yani;
“1.sezon bizim adaya düşen kahramanlarımız üzerineydi, 2. sezon hatch ve onun gizemleri üzerineydi, 3. sezon “others” sezonu oldu, 4. sezonun ne üzerine olduğunu söylemek istemiyorum, 5. sezon ise bir kapanış/toparlanma sezonu olacak!!!”
Bu bence önemli bir ifade!!!
iron-y:
8 Mayıs 2007 at 12:23Lost’un gizemi çözülecek ama…
Lost hayranları, gizemli Lost dizisinde tüm yanıtları öğrenmek için 2010′a kadar bekleyecek.
Ekranların, her bölümü merakla beklenen dizisi Lost’un 3 sezon daha süreceği açıklandı. Daha önceden 24′er bölümden 2 sezon daha devam etmesi kararlaştırılan dizinin, yapılan anlaşmalar doğrultusunda 16′şar bölümden 3 sezona bölünmesine karar verildi. Yapımcılar ve senaristler, izleyicilerin ilerleyen bölümlerde süprizlere hazır olmalarını söyledi.
16 bölüm ara vermeden şubat ve mayıs aylarının arasında yayınlanacak. Dizinin yapımcıları final hakkında “şok edecek” ifadesini kullandı. ABC Entertainment’in başkanı Stephen McPherson, dizinin şaşırtıcı bir sonla bitmesinin planlandığını, her sezonun 16 bölümden oluşacağını ve eleştiriler üzerine sezon ortasında ara verilmeyeceğini söyledi.
McPherson, seyirci açısından dizinin son bölümü için tarih belirleme gerekliliğinin farkında olduklarını belirtti.
Dizinin yapımcıları Damon Lindelof ile Carlton Cuse de yaptıkları ortak açıklamada, diziyi her zaman “giriş, gelişme ve sonuç” kısımlarından oluşan bir gösteri olarak düşündüklerini, dizinin beklenenden uzun sürmesinin seyredenleri mutlu edeceğini umduklarını ifade ettiler.
REKORLARI ALT ÜST EDEN DİZİ
Lost dizisi, uçak kazasından kurtulan bir grup insanın gizemli bir adada yaşadıklarını anlatıyor. Dizi, yayına girdiği sezon sadece ABD’de 20 milyondan fazla kişi tarafından izlenerek ABC’yi rating savaşında ön plana çıkardı. ancak üçüncü sezonda bu izleyici sayısı 12 milyona kadar düştü. Lost şu anda Azerbaycan’dan İspanya’ya, Rusya’dan ABD’ye kadar uzanan geniş bir coğrafyada milyonlarca insanda ‘hastalık’ haline gelmiş durumda…
Kaynak ( 08.05.2007 Salı ) http://www.milliyet.com.tr
ramon:
3 Mayıs 2007 at 18:58ben bu Lost yapımcısından çarpıcı açıklamalarından ne anladım her bölüm sonunda dier bölümü acaip merak edicemiii.
Namaste:
2 Mayıs 2007 at 14:31Lost hiç bitmesin :(
suflor:
25 Mart 2007 at 02:32bence bu asla gelişi güzel yazılmış bir senaryo değil ablam izlerken yeniden başladım bi yandan son yayınlananları izliyor öbür taraftan önceki bölümlere bakıyorum ve her karakter öyle net işlenmişki mesela ilk sezonun 4. yada5. bölümünde jack le annesi arasında geçen konuşmada annesi jacke “oraya gitmesinin nedeni sensin iki aydır konuşmuyosun babanla” falan gibi bir laf söylüyo ozaman anlamsız olan ve üzerindde zerre kadar durmadığım bu cümle 3. sezonun jacki anlata bölümünde aydınlanıyo yada ilk sezondan beri merak edilen lock un durum ancak aydınlanıyor bunların hepsi karakterlerin doğumdan ölüme ve raslaşmalarına kadar ayarlandığını gösteriyor yani arkada ciddi bir kurgu var o yapımcı arkadaş sadece gelecek bölümlerle ilgili sorulardan kaçmak için kılıf hazırlamış bence çünkü adada ve kişilerin hayatlarında olan bütün açık kapılara geri dönülüyor ve adrianapoliye katılıyorum yazarlar önceden hazırlanmış bu kurguda arada eksikler yada doldurulamaz boşluklar buluyor ve oralara yama yapıyor bazen kişi ekliyerek bazen kişi azaltarak bazende bir olayla bize neden sunuyorlar ve bunca olayı sonunda bir rüya olarak bile gösterebilirler bize sonuç fark edermi bu dizi (bütün diziler gibi) bize hoş vakit geçirtmek amacıyla yapılmış ve bunu hakkıyla hatta haddinden fazla iyi bir şekilde yapıyor geriside yalan zaten :D
basak:
23 Mart 2007 at 22:57adamım sen ne kadar bilgili birisin ya
adrianapoli:
23 Mart 2007 at 18:56%100 katıldığım bir yorum.. Çok basit -30 sayfalık- bir deneme yazan bile bilir bunu.. Bir noktadan çıkar ya bir noktaya varırsın yada çıkış noktanı merkez alır büyük bir daire olduğunda hikayenin sonunu yazarsın. Lost dizisinde de çıkış noktası manyetik alan gibi algılanmakta yani her bilinmezlik de sanki yazarın sırtını manyetik alana dayadığı görülmekte. Tabi bu sadece dizi hakkında yorum yapanlar için geçerli. Yazarın böyle bir notu yok. Zaten manyetik alanı biraz bilen sırtını her bilinmeyen olayda manyetik alana yaslamaz. Ve Lost yazarı bence seneler önce ana hatları ile oluşturduğu çıkış noktasından hareket ile anlatımını zenginleştiren diğer noktalara (duraklara) değinerek ve asıl önemlisi senaryosunu -yaşayarak- ilerliyor. Kimin -en az- üç senede fikirleri değişmez?.. Senaryoyu yazarken-yaşarken-genişletir ve sona ilerlerken sırtını manyetik alana ve doğurabileceğini mantık üstü fikirlere yaslamamasını diliyorum.
Özetle sadece kendisinin inanabileceği-açıklayabileceği uçuk teorilerle bitmemesini diliyorum. Çünkü Lost’u izlenir kılan uyandırdığı merak duygusu ile beraber evrenselliktir. İzlediğimiz hayatların hayatlarına yaptıkları yolculuklarında kendimizi görmemizdir.